Въпроси и отговори

Какво е спедиция?

Спедицията е услуга, който извършва определена компания. Тя включва организиране, координиране и осъществяване на превоз на товари. Най-често спедиторските услуги се използват за международни превози, но и има и такива в рамките на дадена държава. Самото транспортиране може да се осъществи по различни начини – въздух, суша и море или комбинирано. Според различни начини се използват и съответни превозни средства. Най-общо начинът на превоз и транспортното средство се подбират според характеристиките на товара, изискванията на товародателя, бюджетът и времето на доставка.

 

Какви видове контейнери има?

В зависимост от размерите най-разпространени са следните видове контейнери:

-Стандартен 20футов. Обозначава се 20‘DV (Dry van). Използва се за всички видове генерални товари

-Стандартен 40футов. Обозначава се 40‘DV (Dry van). Използва се за всички видове генерални товари

-40 футов с увеличен обем ( High Cube).Използва се за всички видове генерални товари

-Открит отгоре 20 и 40 футов с увеличен обем. Обознат се с 20’ и 40’ ОТ

Използват се за високи и за дълги товари, които трябва да се товарят с кран отгоре

 

За какво се изпозва в транспорта единицата – линеен метър?

Линейният метър е единица за дължина. Използва се за определяне мястото, което ще заеме даден товар в транспортното средство.

 

Начислявали се ДДС върху цената за транспорт?

Законът за ДДС действа по същия начин както за другите услуги. Критериите, използвани за определяне на ДДС, са според групите, в които са разделени транспортните услуги според ЗДДС. За всяка група се прилага различна данъчна ставка.

 

Какви дестинации обслужвате?

Сико Спед обслужва всички възможни дестинации по въздух, суша и море. Регулярен транспорт има към страните от Бенелюкс.

 

Как трябва да бъде опакован товара?

Опаковката е отговорност на изпращача и трябва да бъде съобразена както с вида транспорт (въздушен, сухопътен или морски), така и с естеството на съдържанието и теглото на товара. Добре е опаковката да е оригиналната на производителя или стоката да бъде поставена на палет, за да предпазва съдържанието от нежелана повреда по време на транспорт.

 

Какво е групажен транспорт?

Когато стоките, които иска даден клиент да изпрати са малко по обем или брой за самостоятелен камион, възможното решение е да се изпратят заедно със стоки на други клиенти. Отделните групажни пратки се събират от товарен адрес и се доставят в групажния ни склад, където се консолидират и товарят в групажния камион. Сико Спед предлага тази услуга, която е икономически изгодно и времево конкурентна.

Как можем да се направи заявка за транспорт?

За да направите заявка може да използвате формата ни за запитвания, да се обадите по телефона или да изпратите имейл на посочения адрес в сайта ни.

 

Осигурявате ли товарене и разтоварване на стоката?

Да, можем да осигурим товарене и разтоварване на Вашата стока. Цената за това не е включена в транспорта и е необходимо да ни заявите това предварително.

 

Как става плащането?

Плащането се извършва по банков път и се издава фактур.

 

Как се изчислява цената за транспорт?

За да се изчисли правилно цената е необходимо да ни предоставите всички размери и тегло на товара. Въз основа на подадените от Вас параметри ще Ви бъде оферирана цена.

 

Какви стоки са забранени за траспорт?

Това са стоки, които са забранени за износ от страната, от която се изпращат и за внос в тази, в която се получават. Съществуват и стоки, които са на специален режим. Поради тази причина преди да изпратите определен товар се консултитайте с нашите спедитори. 

 

Какво е ЧМР?

ЧМР (CMR) е Конвенция за договора за международен автомобилен превоз на стоки. Може също да се каже, че ЧМР е товарителница, с която се доказва доставянето на товара в крайната дестинация. Изготвя се в 3 екземпляра, които се подписват от изпращача и превозвача. Първия екземпляр се предава на изпращача, вторият остава с превозваната стока, а третия остава при превозвача.

 

Какво е европалет?

Европалетът е вид опаковка, която има точни размери, определени от Европейската асоциация за палети (EPAL). В практиката палетите от стандарт EUR, EUR 1 се наричат европалети.Те са с размери: 800mm х 1200 mm

Те са с дължина 120 см, ширина 80 см, дебелина 14,4 см, изработено от дърво и заковано с 78 специални пирона. Височината с товар върху тях може да варира, но е ограничена от височината на товарното помещение на камионите, която е между 2,75-3 м.

 

Какви са видовете използвани камиони?

Най-често използваните са:

Камион с полуремарке, чиито размери 13,60х2,45х2,75 м. Може да побере 34 европалета и товар с обем до 90м3 и тегло до 23,5 тона.

Камион с ремарке, чиито размери са два пъти 7,7х2,45х3 м. Може да побере 38 европалета и товар с обем до 113м3 и тегло до 22,5 тона.

Камион (солокамион), чиито размери са 6х2,45х2,4 м. Може да побере 15 европалета и товар с обем до 34м3 и тегло до 3 тона.